TÜBİTAK 2204-A BÖLGE FİNALİNDE MATEMATİK ALANINDA İLİMİZİ TEMSiL EDECEĞİZ

TÜBİTAK 2204-A BÖLGE FİNALİNDE MATEMATİK ALANINDA İLİMİZİ TEMSiL EDECEĞİZ

Tübitak 2204 Lise öğrencileri araştırma projeleri yarışmasında 30.000 civarı proje arasından seçilerek Ankara bölge finaline katılmaya hak kazandık.

22.03.2023 345

Okulumuz matematik öğretmeni Dr. Nevin Bilgiçli danışmanlığında okulumuz öğrencisi Ekrem Musab Arslan’ın, Başaran Anadolu Lisesi öğrencisi Muhittin Ahmet Akçay ile beraber hazırladığı “Özgün Blok Şifreleme Algoritmasının Tasarımı ve Performansının   Araştırılması” isimli matamatik projesi   Tübitak 2204-A Lise öğrencileri araştırma projeleri yarışmasında 30.000 civarı proje arasından seçilerek Ankara bölge finaline katılmaya hak kazanmıştır.

Bu projenin tasarım kısmında öğrenciler öncelikle özel matematiksel diziler olan Pell, Fibonacci, Lucas dizilerini kullanarak üç farklı şifreleme fonksiyonu tanımladılar. Ardından,  düz metni rastgele uzunlukta ve rastgele sayıda bloklara bölen daha sonra her bloğu  bu üç fonksiyondan rastgele birinin kullanımıyla şifreleyen özgün bir şifreleme ve deşifreleme algoritması oluşturdular ve  PHPprogramlama dilini kullanarak algoritmanın yazılımını yaptılar. Projenin araştırma aşamasında ise  güncel bazı şifreleme algoritmaları (AES, Bcrpt, MD5, SHA256, SHA512) ile kendi oluşturdukları özgün şifreleme algoritmasını karşılaştırarak yöntemlerinin  performansını bilimsel verilerle ortaya koydular. Böylece oluşturdukları algoritmanın günümüzde kullanılan whatsapp benzeri mesajlaşma programları üzerinden ya da sosyal medya siteleri üzerinden güvenli mesajlaşmayı sağlayacak alternatif bir şifreleme algoritması olarak siber güvenlik alanına katkı sağlamasını hedeflendiler.

Çalışmalarının her aşamasında öğrencilere danışmalık yapan öğretmenimiz Dr. Nevin Bilgiçli ve öğrencilerimizi kutlar,  3 Nisan tarihinde katılacakları bölge finalinde başarılar dileriz.